LEGAL INFO@Law-Counsel.com
Law-Counsel.com>Informatii Juridice>Proprietate Intelectuala>Drept autor>Programe calculator
Copyright 2000-2003 Daliv Group11. Ce este de fapt un program pentru calculator?
Desi nu exista o definitie unanim acceptata, majoritatea definitiilor cuprinse in diferite documente sau legislatii exprima in esenta acelasi lucru. Exemplu:
-Conform Legii-tip din 1978 elaborata de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, programele pentru calculator sunt "un ansamblu de instructiuni putand, din momentul transpunerii pe un suport descifrabil de catre o masina capabila sa trateze informatii, sa indice, sa execute, ori sa permita obtinerea unei functii, a unei sarcini sau a unui rezultat."
-Conform Legii copyright-ului din 1976 cu modificarile ulterioare, in USA, programul pentru calculator reprezinta "un ansamblu de comenzi sau instructiuni care se utilizeaza direct sau indirect intr-un calculator pentru a produce anumite rezultate."
-Conform Consiliului Comunitatii Europene, Directiva 91/250/CEE din 1991, programul pentru calculator este "un ansamblu de instructiuni in scopul de a permite executarea unor functii de catre un sistem de tratare a informatiilor numit calculator."
-In Romania, Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu cuprinde o definitie a programului pentru calculator, precizand in schimb care este obiectul protectiei.
Dan Livescu


12. Ce se intelege prin sintagma "orice expresie a unui program"?
Intelegerea sintagmei folosite de legea romana pentru a defini obiectul protectiei prin drept de autor a programelor pentru calculator presupune intelegerea a ceea ce reprezinta de fapt un program pentru calculator precum si a diferitelor modalitati, expresii in care se poate manifesta. Principalele expresii ale unui program pentru calculator sunt: sistem de operare, program de aplicatie, material de conceptie pregatitor, cod sursa, cod obiect, mnemonice, microcod, manuale, "look and feel", afisaje vizuale, formate de intrare.
Dan Livescu, Mircea Badut


13. Ce se intelege prin "sistem de operare"?
Sistemul de operare este acel program sau colectie de programe care asigura fuctionarea de baza a calculatorului precum si intermedierea dintre utilizator si calculator. Fara sistem de operare calculatorul nu poate functiona. El este cel care initiaza si deruleaza legaturile logice dintre componentele fizice(hardware) si informationale(software) a ceea ce, in limbaj curent utilizatorii numesc calculator. Exemple de sisteme de operare: Microsoft Windows 2000, UNIX, Linux, MS-DOS.
Mircea Badut


14. Ce se intelege prin "program de aplicatie"?
Programele de aplicatie sunt acele programe care transforma calculatorul intr-un instrument pentru efectuarea unui anumit tip de lucrari si/sau rezolvarea unor probleme specifice. Cu ajutorul programelor de aplicatie se efectueaza lucrari si/sau se rezolva probleme cum ar fi: prelucrarea textelor, tehnoredactare, contabilitate, analiza financiara, programe juridice, planificare, baze de date, gestionarea mesajelor, proiectare(arhitectura, inginerie), urmarirea si controlul proceselor industriale, "navigarea" prin Internet, etc. Exemple de programe de aplicatie sunt: Microsoft Word, Corel WordPerfect, Sun StarWriter, Lotus WordPro, Aldus Page Maker, Microsoft Excel, Lotus 1-2-3, Sun StarCalc, Adobe, Macromedia, Legis, Biblioteca Legislativa, Lege4, Microsoft Internet Explorer, Netscape Navigator, etc.
Dan Livescu, Mircea Badut


15. Ce se intelege prin "material de conceptie pregatitor"?
Materialul de conceptie pregatitor reprezinta materializarea in limbaj natural a ideii si a activitatii de analiza, materializare ce poate contine:
-lista de specificatii si cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca/asigure programul conceput;
-descrierea modului de functionare si de rezolvare a cerintelor programului;
-scheme logice de ansamblu(sub forma grafica, textuala, simbolica sau mixta);
-scheme logice particulare;
-orice note tehnice(informatii de conceptie/proiectare) create cu scopul de a pregati/controla/derula activitatea de proiectare si de realizare a programului.
Orice program pentru calculator are la baza un material de conceptie pregatitor. Acesta este primul pas(fundamental)in realizarea unui program.
Dan Livescu, Mircea Badut


16. Ce se intelege prin "manuale"?
Manualele sunt in esenta documente, tiparite sau sub forma digitala(fisiere ale programului, site-uri internet, etc) continand informatii si instructiuni referitoare la programul pe care il insotesc. Informatia din astfel de manuale poate avea drept obiect: prezentarea programului(destinatie, functii); ghid de utilizare(descrierea completa a modului de utilizare/exploatare); asistenta in timpul utilizarii programului("help"), alte informatii referitoare la acel program.
Mircea Badut


17. Ce se intelege prin "cod sursa"?
Codul sursa este o expresie intermediara fundamentala de realizare a programului ce reprezinta traducerea unor parti din materialului de conceptie pregatitor intr-un limbaj de programare folosind regulile gramaticale ale acelui limbaj. Nu este exprimat in limbaj natural, avand un aspect criptic pentru un neprofesionist in informatica dar coerent pentru specialisti.
Codul sursa reprezinta una dintre cele mai importante expresii ale unui program pentru calculator deoarece contine detaliile de realizare a programului si este folosit de programator pentru modificarea sau dezvoltarea ulterioara a programului. Este un secret pazit cu multa atentie de majoritatea companiilor de producatoare de programe pentru calculator. Codul sursa este indiscutabil protejat prin dreptul de autor si folosit ca proba, pe plan international, pentru a dovedi originalitatea unui program pentru calculator.
Dan Livescu, Mircea Badut
<< INAPOI URMATOARELE >>

[pagina principala] [misiunea noastra] [avocat online] [legal info] [avertisment legal] [E-mail]
Copyright 2000-2003 Daliv Group. All rights reserved