LEGAL INFO@Law-Counsel.com
Law-Counsel.com>Informatii Juridice>Contracte>Internationale
Copyright 2000-2003 Daliv Group


1. Care este forta juridica a Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Vanzarea Internationala de Marfuri (CIVM), adoptata la Viena in 1980?
Pentru partile al caror sediu este in state care au aderat la conventie, aceasta are putere de lege. Din art. 6 rezulta insa ca dispozitiile acesteia au un caracter supletiv. Aceasta inseamna ca, partile contractante pot sa excluda aplicarea conventiei sau numai a unora dintre dispozitiile sale. Excluderea aplicarii CIVM se va putea face numai daca se prevede EXPRES in contract in mod explicit(clauze contractuale in acest sens) sau implicit(se indica o alta reglementare aplicabila contractului).
Asadar, atentie. Daca tara unde societatea dvs. are sediul, a aderat la CIVM iar dvs. nu prevedeti expres in contract(explicit sau implicit) ca excludeti aplicarea dispozitiilor acesteia, dispozitiile CIVM se aplica cu putere de lege.
Dan Livescu

2. Ce este mai bine in cazul unui contract international? Sa i se aplice dispozitiile CIVM sau sa se excluda aplicarea acestora?
Depinde de caracteristicile particulare ale afacerii dvs. Retineti insa: in afaceri, in general si cu atat mai mult in afacerile internationale, UN ROL FOARTE IMPORTANT IL ARE INCREDEREA. Aplicarea dispozitiilor unei conventii internationale, adoptata de un numar foarte mare de state, care contine clauze uniforme, CREEAZA INCREDERE. Partenerul va putea fi convins mai usor de buna dvs. credinta inlaturand astfel unele blocaje in incheierea afacerilor
Dan Livescu

3. Cui i se aplica dispozitiile CIVM?
Conform art.1, CIVM: "se aplica contractelor de vanzare de marfuri intre parti care isi au sediul in state diferite:
a)cand aceste state sunt state contractante;sau
b)cand normele de drept international privat conduc la aplicare legii unui stat contractant."
Cateva clarificari:
Partile trebuie sa cunoasca faptul ca sediul acestora este in state diferite inainte de incheierea contractului.(Art.1,al.2)
Prin state contractante, in sensul CIVM, intelegem statele care adera la conventie.(Art.91)
Unele state nu accepta criteriul de la litera b.) Aceste state sunt prevazute in lista publicata de UNCITRAL(Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International)
Dan Livescu

4. In cazul unui contract de vanzare de marfuri incheiat cu un partener din USA se aplica prevederile CVIM?
Da. In USA conventia se aplica din 1988.

Dan Livescu

5. Ce tari au aderat la CIVM( Conventia Natiunilor Unite Privind Vanzarea Internationala de Marfuri - Viena 1980)?
Conform informatiilor furnizate de UNCITRAL(Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul Comercial International), pana la data de 02 noiembrie 2000, aderasera la Conventia privind Vanzarea Internationala de Marfuri(Viena 1980) 59 de state, respectiv: Argentina, Australia, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Burundi, Canada, Chile, China, Chirghistan, Croatia, Cuba, Cehia, Danemarca, Ecuador, Egipt, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guineea, Iraq, Italia, Iugoslavia, Letonia, Lesotho, Lituania, Luxemburg, Mauritania, Mexic, Moldova, Mongolia, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Peru, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Siria, Ucraina, Uganda, Ungaria, Uruguai, Uzbechistan, Venezuela, Zambia.
Dan Livescu

6. CIVM foloseste notiunea de "marfa" atunci cand precizeaza obiectul sau de reglementare. Prin marfa intelegem si vanzarile de servicii?
CIVM nu defineste notiunea de marfa. Exista insa elemente care ne determina sa apreciem ca aceasta nu se aplica decat vanzarilor de bunuri mobile si anume:

 • Art.3, pct.2 conform caruia conventia "nu se aplica contractelor la care partea preponderenta a obligatiei partii care furnizeaza marfurile consta in furnizarea manoperei sau a altor servicii."
 • Comentariul facut de secretariatul ONU referitor la CIVM.
 • Spiritul conventiei; modul in care aceasta trateaza problematica vanzarilor de marfuri.
  Dan Livescu

  7. Pentru un contract international caruia i se aplica CIVM, este obligatorie forma scrisa?
  Conform art. 11 din CIVM "Contractul nu trebuie sa fie incheiat, nici constatat in scris si nu este supus nici unei alte conditii de forma. El poate fi probat prin orice mijloace, inclusiv prin martori".
  Este insa recomandat, mai mult decat in cazul unui contract intern, ca acesta sa fie incheiat in forma scrisa.
  Dan Livescu
 •  

  [ paginaprincipala] [misiunea noastra] [avocatonline ] [legalinfo] [ avertisment legal][E-mail]
  Copyright 2000-2003 Daliv Group. All rights reserved