LEGAL INFO@Law-Counsel.com
Law-Counsel.com>Informatii Juridice>Proprietate Intelectuala>Drept autor>Programe calculator
Copyright 2000-2003 Daliv Group
18. Ce se intelege prin "limbaj de programare"?
Limbajele de programare sunt limbaje artificiale, neexprimate in limbaj natural ci intr-un mod simbolic, avand vocabular si gramatica proprie. Limbajele de programare sunt folosite la crearea programelor pentru calculator pentru a descrie modul de functionare si de rezolvare a cerintelor programului.(vezi si "codul sursa"). Exemple de limbaje de programare: C, C++, FoxPro, Pascal, Pearl, Prolog, Visual Basic, Visual C++, SmallTalk, etc.
Dan Livescu, Mircea Badut


19. Ce se intelege prin "cod obiect"?
Pentru ca un program sa poata rula pe un calculator acesta trebuie sa se prezinte in cod obiect. Dupa ce a fost scris codul sursa pentru un program, programatorul il transforma in cod obiect in urma unei operatii de translare, cu ajutorul unui alt program numit compilator. Prin aceasta operatie se transforma instructiunile din codul sursa in instructiuni ce pot fi citite si executate de procesorul calculatorului adica in codul obiect.
Aceasta este este forma in care se distribuie de obicei programele pentru calculator.
Damian Romelu


20. Ce se intelege prin "mnemonice"? Sunt acestea protejate prin dreptul de autor?
Mnemonicele sunt entitati informationale dintr-un program pentru calculator, ce au semnificatie in materializarea si executarea programelor, exprimate simbolic prin prescurtari - mnemonice. De cele mai multe ori acestea nu au un inteles natural. Limbajul in care sunt scrise mnemonicele (ex:limbaj de asamblare) este foarte apropiat de instructiunile procesorului. Protectia prin drept de autor a mnemonicelor, ca expresie a unui program pentru calculator, este controversata datorita dificultatilor de a dovedi caracterul de originalitate al acestora.
Dan Livescu, Mircea Badut


21. Ce se intelege prin "microcod"? Este acesta protejat prin dreptul de autor?
Microcodul exprima ceea ce face un microprocesor atunci cand executa anumite instructiuni. Pentru a putea fi tratate de microprocesor, instructiunile respective sunt exprimate in cod masina. Codul masina nu are un inteles natural, avand o expresie numerica, inteligibila pentru microprocesor. Protectia acestei expresii a unui program pentru calculator prin dreptul de autor este o problema controversata, datorata dificultatii de a dovedi elementele sale de originalitate. In practica internationala, solutiile pronuntate de instantele de judecata, privind protectia prin drept de autor a microcodului sunt diferite, in functie de particularitatile concrete ale fiecarui caz.
Dan Livescu, Mircea Badut


22. Ce se intelege prin "look and feel"? Este acesta protejat prin dreptul de autor?
"Look and feel" reprezinta combinatia mai multor elemente cum ar fi: afisaje vizuale, formate de intrare, elemente audio, alte modalitati de interactiune dintre utilizator si calculator. Butoanele, "icon-urile"(pictogramele), textele, fotografiile, ferestrele, zonele de introducere a datelor, meniurile, determina un anumit "look" al programului pentru calculator.
"Look and feel" reprezinta insa mai mult decat modul in care "arata" un program.
Felul in care sunt organizate datele, usurinta de folosire, legaturile de la o sectiune la alta a programului respectiv, modul in care programul reactioneaza la actiunea utilizatorului, modul in care utilizatorul este ajutat atunci cand este in dificultate, genereaza pentru utilizator un anumit mod de "a simti" programul respectiv.
Prin "look and feel" intelegem ansamblul a ceea ce vede si simte un utilizator atunci cand foloseste un program.
Protectia prin drept de autor ceea ce denumim "look and feel" este o problema controversata in doctrina si practica juridica internationala. Nici in USA, unde doctrina si practica juridica in domeniul protectiei programelor pentru calculator este cea mai dezvoltata, nu exista un punct de vedere unitar.
In ceea ce ne priveste, consideram ca, "look and feel" este o expresie a programelor pentru calculator ce trebuie protejata. Sa explicam putin.
Un utilizator alege dintre doua programe care practic fac acelasi lucru, acel program care ii creeaza un ANUMIT confort, o ANUMITA usurinta de utilizare, o ANUMITA stare. Este binecunoscut faptul ca procesoare de texte sau programe de navigare pe internet care fac in general ACELASI lucru, au "fanii" lor. Ceea ce determina alegerea este..."look and feel"-ul acestor programe. In situatia in care, un alt producator ar realiza programe avand un "look and feel" identic sau cu un grad foarte mare de asemanare, chiar folosind un limbaj de programare diferit, este evident ca si-ar crea un avantaj dintr-o situatie in care nu a investit si nu a depus nici un efort creativ.
In ceea ce priveste posibilitatea de a demonstra caracterul de opera originala de creatie intelectuala a "look and feel"-ului si de a proba contrafacerea acestuia, reprezinta actiuni dificile dar posibile. Pentru aceasta este insa necesar aportul unui jurist care intelege functionarea programelor pentru calculator si, mai mult decat atat, are drept calitati principale imaginatia si creativitatea.
Dan Livescu


23. Ce se intelege prin "afisajele vizuale"? Sunt acestea protejate prin dreptul de autor?
Afisajele vizuale reprezinta ceea ce vede utilizatorul pe ecranul calculatorului atunci cand foloseste programul. Prin intermediul acestora se realizeaza interactiunea dintre utilizator si calculator. Afisajele vizuale sunt indiscutabil protejate prin drept de autor. Singura conditie este aceea ca acestea sa reprezinte o opera ORIGINALA, conditie valabila in cazul tuturor operelor de creatie intelectuala.
Dan Livescu
<< INAPOI URMATOARELE >>

[pagina principala] [misiunea noastra] [avocat online] [legal info] [avertisment legal] [E-mail]
Copyright 2000-2003 Daliv Group. All rights reserved