LEGAL INFO@Law-Counsel.com
Law-Counsel.com>Informatii Juridice>Afaceri>Societati Comerciale
Copyright 2000-2003 Daliv Group11.Ce avantaje am daca debitorul plateste prin bilet la ordin si nu prin ordin de plata?
Spre deosebire de ordinul de plata, efectuarea platii prin bilet la ordin are marele avantaj ca, la scadenta, acesta devine titlu excecutoriu. Din punct de vedere practic aceasta insemna ca, daca debitorul nu si-a achiatat datoria, creditorul poate sa ceara instantei investirea biletului la ordin cu fomula executorie si sa treaca la executarea silita a acestuia. Asadar se elimina faza costisitoare si indelungata a judecatii si obtinerii unei hotarari definitive care sa fie ulterior investita cu formula executorie, iar dvs. castigati timp si bani.
Dan Livescu

12.Ce trebuie sa fac pentru a dizolva o societate comerciala care nu si-a majorat capitalul social la minimul prevazut de lege?
Puteti sa nu faceti nimic. Conform legii, in situatia in care nu s-a majorat capitalul social la minimul prevazut, dizolvarea societatii respective poate fi ceruta de stat, prin Ministerul Finantelor, de Camera de comert si industrie, sau orice persoana interesata.
Dan Livescu

13.Care este consecinta neinregistrarii actelor modificatoarea ale unei societati cu raspundere limitata la Registrul Comertului?
Consecinta neinregistrarii actelor modificatoare este inopozabilitatea acestora fata de terti. Aceasta inseamna ca tertii pot sustine ca, in raport cu ei, aceste acte nu exista iar efectele lor nu li se aplica. Actele respective produc insa efecte depline intre asociatii semnatari a acestor acte.
Dan Livescu

14.Care este dobanda legala in materie comerciala?
Cadrul legal il reprezinta O.G. 9/21.01.2000. Conform art.3 "dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, cand debitorul este comerciant, la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Nationala a Romaniei". Nivelul taxei oficiale a scontului este cel din ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, valabil pentru intregul trimestru urmator si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I. Este de remarcat conditia ca si debitorul, nu numai creditorul, sa fie comerciant. Prin comerciant se intelege, conform art.7 din Codul Comercial, cei care fac fapte de comert avand comertul ca profesiune obisnuita, si societatile comerciale. In situatia in care debitorul nu este comerciant, dobanda legala se stabileste prin diminuarea taxei oficiale a scontului cu 20%.
In relatiile economice internationale, atunci cand legea romana este aplicabila si cand s-a stabilit plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an.
Trbuie insa precizat ca partile sunt libere sa stabileasca in contracte nivelul ratei dobanzii; dobanda legala se va plati atunci cand partile prevad in contracte ca se datoreaza dobanda pentru obligatiile asumate dar nu se precizeaza rata acesteia.
Dan Livescu

15.Persoanele fizice autorizate pot angaja personal?Dar asociatiile familiale?
Pornind de la faptul ca legislatia nu contine o prevedere expresa in acest sens, au existat interpretari care sa sustina ca acestea nu pot angaja personal. Numeroase prevederi legale(cum ar fi Legea 130/1999), contin insa dispozitii referitoare la categoriile de angajatori si contractele de munca incheiate de acestea. In acest context persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale sunt mentionate ca ca fiind angajatori.
In concluzie, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale pot angaja personal.
Dan Livescu

16.Un asociat poate imprumuta societatea unde este asociat?
Asociatii, persoane juridice sau persoane fizice, pot incheia orice tip de act juridic care nu este interzis de lege, deci si acte de imprumut cu alte persoane juridice.
Sacietatile comerciale au personalitate juridica proprie, distincta de cea a asociatilor care detin partile sociale sau actiunile acesteia. Avand personalitate juridica proprie pot incheia la randul lor diferite acte juridice inclusiv acte de imprumut.
Nu exista nici un fel de reglementare legala care sa interzica un act de imprumut intre asociati si societate. In concluzie, asociatii pot imprumuta societatea unde acestia sunt asociati.
Dan Livescu

17.Am autentificat actul constitutiv al unei societati comerciale dar nu am inregistrat inca societatea la Registrul Comertului. Pot sa inchei contract de inchiriere a unui spatiu comercial? Ce acte pot sa inchei pana la inmatricularea in Registrul Comertului?
Conform dispozitiilor Legii 31/1990 privind societatile comerciale coroborate cu dispozitiile Decretului 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice, persoanele juridice care sunt supuse inregistrarii(deci si societatile comerciale) au capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data inregistrarii lor. Decretul 31/1954 prevede insa si anumite exceptii, intre acestea inscriindu-se si situatia dvs.privitoare la spatiu. In ceea ce priveste actele ce se pot incheia in perioada dintre autentificarea actului constitutiv si inmatricularea la Registrul Comertului, art.33 al.3 din Decretul 31/1954 prevede ca: "persoana juridica are capacitatea chiar de la data actului de infiintare cat priveste drepturile constituite in favoarea ei, indeplinirea obligatiilor si a oricaror masuri preliminare ce ar fi necesare, dar numai intrucat acestea sunt cerute pentru ca persoana juridica sa ia fiinta in mod valabil."
Dan Livescu << INAPOI

[pagina principala] [misiunea noastra] [avocat online] [legal info] [avertisment legal] [E-mail]
Copyright 2000-2003 Daliv Group. All rights reserved